Kas Växthusattraktioner

Den som lämnar kusten upptäcker havet! Sedan dess drömmer jag om Kaş

När jag gjorde en liten roadtrip genom Turkiet stod kuststaden Kas (Kaş på turkiska) högst upp på min lista. Vi övernattade i närliggande Kalkan, som är minst lika vackert som Kas, men sedan mitt besök i Kas kan jag inte sluta prata om det. Därför vill jag presentera dig lite om denna plats och visa dig några idéer för utflykter och Kas-sevärdheter.

Först, här är några grundläggande fakta om detta unika resmål. Var ligger Kas i Turkiet? Den vackra staden Kas ligger vid Medelhavet, cirka 180 km sydväst om Antalya. Det är en stad i den turkiska provinsen Antalya.

För din resa kan du välja mellan Dalamans flygplats, som ligger cirka 150 km bort, och Antalyas flygplats, som ligger cirka 200 km bort. Transfertiden till Kas är mellan 2 timmar 45 minuter och 3 timmar 15 minuter, beroende på flygplats.

Kas i sig är inte ett resmål för en klassisk strandsemester i Turkiet, därför är det inte riktigt känt av många semesterfirare. Du söker förgäves efter 5-stjärniga all inclusive-hotell.

Dessutom har den emblematiska kuststaden ingen sandstrand, men vem behöver en när man istället får kristallklara och turkosa vikar. För mig är det det vackraste havet jag någonsin sett i Turkiet.

Men nu till Kas sevärdheter och saker du definitivt bör göra under din semester i Kas.

Sevärdheter i Kas

Antiphellos & Kas Old Town & Port: Den vackra gamla staden Kas är en av anledningarna till att jag är så kär i denna plats. Stadskärnan med sina typiska grekiska hus är under monumentskydd. Kas grundades på det tidigare territoriet i den antika staden Antiphellos. På den västra kanten hittar du den antika amfiteatern Antiphellos (entrén är gratis). Om du vill besöka en turkisk basar kan du hitta den varje fredag ​​i Kas med frukt, grönsaker och textilier. Det bästa sättet att utforska gamla stan är att promenera till hamnen. I hamnen kan du beundra båtar och yachter och få information om de båtturer som erbjuds. En bra utgångspunkt för din rundtur i gamla stan är torget med Atatürk-monumentet alldeles intill hamnen. Kas är känt för sina många små barer och restauranger, vilket gör kvällsstämningen ännu mer livlig där. Ta dig tid och strosa genom de små gatorna, ät något typiskt turkiskt (Ev Yemekleri, fritt översatt betyder husmanskost) och unna dig en drink i en av de inbjudande barerna. Du bör dock inte missa att följa en av gränderna till toppen av kullen. Här hittar du en gammal kyrkogård, lejonets grav.

Kaputas Beach: Kas själv är inte känt för sina sandstränder, utan för sina vackra vikar med klart, ljusblått vatten. Men om du kör från Kas mot Kalkan kan du nå den berömda Kaputaş Plaj (Kaputaş Beach) på drygt 20 minuter. Här väntar en fin sandstrand och turkosblått vatten. För att få tag på en av de eftertraktade solstolarna måste du gå ut väldigt tidigt. I denna vackra vik är du aldrig ensam länge. Entré: Inträdet är gratis. Solstolar och parasoller kan hyras mot en avgift.

Patara Ruins och Patara Beach: De antika ruinerna av Patara kan nås på cirka 50 minuter med bil. Patara ansågs vara en av de viktigaste städerna i Lykien. Vissa byggnader går tillbaka till 700-talet f.Kr. Än idag avslöjas nya delar av staden som hade försvunnit under sanden på sanddynerna. Efter din promenad genom de välbevarade ruinerna av antika Patara, var noga med att ta en avstickare till vackra Patara Beach. Här väntar cirka 12 km fin sandstrand med sanddyner och klart vatten. Patara Beach är också en grogrund för havssköldpaddan Caretta-Caretta, därför är den ett naturreservat och bör inte bebyggas. Därför är även vissa delar av stranden stängda. På natten är stranden till och med helt stängd.

Xanthos & Letoon: Den antika staden Xanthos var tidigare huvudstad i Lykien och utgör tillsammans med det tillhörande tempeldistriktet Letoon centrum för den lykiska historien. En titt på Xanthos historia räcker för att bli förvånad. Arkeologer uppskattar stadens ursprung på 700-talet f.Kr. De antika ruinerna har funnits med på Unescos världsarvslista sedan 1988. Dessa inkluderar en romersk teater, agoran och pelargången. Den äldsta delen av staden, den lilla lykiska akropolis, har fortfarande resterna av ett litet tempel. Ancient Letoon ligger 6 km från Xanthos. Det som är intressant här är det faktum att Letoon inte var en stad, utan snarare en religiös plats. Leto, Artemis och Apollon dyrkades här i mer än åtta århundraden fram till sen antiken. Helgedomen Letoon har totalt tre tempel. I söder låg den heliga varma källan. Idag här är o resterna av en vacker nymfaion från det romerska riket.

Tillgänglighet: Från Kas mot Kalkan är avståndet till Xanthos cirka 45 km.

Saklikent Gorge: Speciellt på sommaren är en resa till Saklikent Gorge, cirka 63 km bort, ett absolut måste om du tillbringar din semester i Kas. Du kan fundera på om du vill göra utflykten tillsammans med en researrangör eller om du föredrar att resa ensam. Ingången till den djupa ravinen går via en träpromenad, längs bergväggar som reser sig mer än 200 meter upp i luften. Under varma sommardagar ger dessa den perfekta skuggan för en kort promenad. Speciellt utsikten över den skimrande blå floden kommer garanterat att få dina ögon att lysa! Vada till vattenfallet, koppla av på flodstranden, ät middag på restaurangen vid floden eller utforska området på en jeepsafari. Möjligheterna är olika. Vägbeskrivning: 63 km från Kas. Med bil behöver du ca 1 timme och 10 minuter. Parkering (mot avgift) tillgänglig.

Apollonia & Aperlai: Vandring på Lycian Way. Sugen på vandring, forntida ruiner och simnöje på en och samma resa? Gå sedan till Aperlai, och stanna först i Apollonia. De gamla städerna tillhör den välkända regionen Kekova och ligger mellan Kas och Demre. Gamla stan byggdes på ett berg. Enligt ruinerna av Apollonia går grunden tillbaka till 300-talet f.Kr. Där hittar du fortfarande gravar, delar av en fästningsmur med mera. Aperlai var tidigare en liten hamnstad och existerade fram till slutet av 700-talet e.Kr. Du kommer att se de lykiska sarkofagerna längs din rutt. Vissa ruiner, inklusive en sarkofag, är delvis nedsänkta eller till och med nedsänkta. Då väntar det kristallklara vattnet i viken redan på dig. Sedan kan du gå tillbaka utvilad. Vägbeskrivning: Ca 22 km från Kas. Apollonia ligger på vägen Kaş-Finike, nära byn Sahil Kılınçı. Efter Aperlai, fortsätt på Sahilkılınçlı Street till slutet. Därifrån fortsätter du till fots. Beroende på var du börjar kommer din gångtid att variera. Många båtturer lägger till i Aperlai, det finns också stopp för bad. Obs: glöm inte att ta med dig tillräckligt med vatten på vägen. Simskor rekommenderas starkt för simning i bukten vid Aperlai.

Kekova och den sjunkna staden Dolichiste: Kekova är en liten, nu obebodd, turkisk ö utanför den lykiska kusten. På norra sidan finns de till stor del sjunkna ruinerna av den antika staden Dolichiste. Platsen förstördes av en jordbävning på 200-talet e.Kr. och byggdes sedan upp igen men övergavs senare. Ett annat skalv, som tros ha inträffat på 900-talet, innebar att de flesta av ruinerna nu står under vatten. Du kan utforska ruinerna på en båttur. Simning, dykning eller snorkling är dock förbjudet i närheten av de sjunkna städerna. Sedan 1990 har Kekova-regionen med sina cirka 260 km² varit under naturskydd.

Simena - Kalekoy: Platsen Kaleköy byggdes på resterna av den antika staden Simena. Inskrifter och fynd tyder på att platsen fanns redan på 300-talet f.Kr. Ett medeltida korsfararslott tornar upp sig ovanför byn. I övrigt finns bara ett fåtal bevarade ruiner. Resterna av Titusbadet ligger nu i vattnet. En enda sarkofag sticker ut fritt från vattnet. Kaleköy ligger på Lycian Way och kan endast nås till fots via vandringsleden eller med båt. Invånarna i Kaleköy livnär sig på turismen. I varje hörn kan du köpa handgjorda smycken, magneter och andra souvenirer. En verklig möjlighet för nära och kära hemma att köpa en fantastisk semestersouvenir. Vägbeskrivning: Med båt eller via den lykiska vandringsleden genom oländig terräng.

Kyaneai: Nu kommer ett litet insidertips, som inte är särskilt turistiskt. Kyaneai var en gammal och bysantinsk stad i Lykien. Ruinerna ligger på en kulle ovanför byn Yavu. Men ansträngningen med klättringen är värt det. Ovanpå en magnifik utsikt väntar resterna av en amfiteater och många andra lämningar av staden på dig. Kyaneai har också den största sarkofagnekropolisen i Lykien, med över 380 exemplar. Tillgänglighet: Från Kas tar det ca 26 minuter inåt landet. Destinationen är byn Yavu, 24 km bort. Därifrån är det cirka en timmes promenad. Längre fram finns en grusbana, men denna är endast lämplig för alla terrängfordon. En sevärdhet av Kastellorizo ​​är den blå grottan på öns sydöstra kust. Inloppet till havet, som bara är ca 1 m högt, tillåter endast småbåtar när havet är lugnt. Utgångspunkten för den lilla båtturen är hamnen. Du kan simma och snorkla i grottan. Överfart: Färjeöverfarten tar bara 20 minuter.

Village Islamlar - vandring och ren natur: Som en liten extra punkt skulle jag vilja nämna byn Islamlar. Den ligger i inlandet nära Kalkan. Det är särskilt populärt bland turister som vill tillbringa sin semester borta från folkmassorna i en helt idyllisk miljö. Förutom många privata villor, som kan hyras som semesterboende, imponerar byn med sin miljö mitt i naturen. Det kännetecknas av en historia rik på tradition, som går tillbaka mer än 300 år. Där hittar du antika grekiska vattenkvarnar, många sarkofager på bergets sluttningar och det finns till och med klippgravar att upptäcka under din vandring mellan byarna Bezirgan och Islamlar.

Turkiet utflykter