Faran med en semester i Turkiet? Du stannar baserat på: all inclusive och ät dig mätt på hotellet, men du kommer inte att uppleva något av det turkiska köket. Så synd, för de turkiska specialiteterna är att dö för. Så ät ute minst en gång per semester. Detta kan också göras mycket billigt!
Turkiskt kök i en blick
Kan man räkna med en sak när man äter ute i Turkiet så är det mycket variation. Faktiskt; Efter det franska och kinesiska köket anses det turkiska köket vara ett av de mest mångsidiga i världen. Och även en av de viktigaste; Toppkockar över hela världen hyllar specialiteterna från det populära semesterlandet.
Var kommer denna enorma variation av specialiteter i Turkiet ifrån? Helt enkelt invasionen av främmande folk och det strategiska läget. Du hittar influenser från Europa, men ännu mer från Centralasien. Olika (turkiska) folk bor också i Turkiet, alla med sina egna specialiteter och lokala skillnader. Tillsammans skapar detta en explosion av rätter!
Huvudingredienserna i det turkiska köket
Turkar gillar färskt. Du hittar också färsk frukt och grönsaker i många turkiska specialiteter. De älskar sallader och grillad fisk och kött står också på menyn. Som tillbehör passar de inte bara till såser, utan även till yoghurt eller yoghurtbaserade såser.
Och med det tar vi genast en tur till Grekland. Kommer du ihåg den grekiska tzatziki? Det här kom faktiskt från Turkiet. Det turkiska köket har också haft stort inflytande på köken i Europa och Mellanöstern. Och tzatziki är bara ett exempel på det.
Yoghurt är bara en av de många mejeriprodukter som används i det turkiska köket. Landet har en jordbruksbakgrund och man jobbar mycket med mjölk från kor och får. Inte bara yoghurt, utan även ost och smör spelar en viktig roll i turkiska specialiteter.
En bra start på dagen
Men det stannar inte där; Rostade och kokta grönsaker serveras också regelbundet, liksom omeletter och soppor. Dessa frukostsoppor (även kallade tunna soppor) är samlade under namnet çorba och serveras i många varianter. Från tavuk (en enkel kycklingsoppa) till paça (soppa med får- eller kohuvud).
Vad kan man äta i Turkiet?
Finns även i överflöd i Nederländerna, men i Turkiet smakar det bara bättre; döner kebab. Döner står för roterande kött och det är vad det är. Köttet vänder på spett och värms under rotation tills det är färdigt.
En gång tillagad? Den skärs sedan från spottet med en speciell kniv, i mycket tunna skivor. Dessa serveras med ris eller pommes frites och en rik sallad inklusive tomater. Den kan även serveras i en smörgås.
För övrigt; Den traditionella dönerkebaben är gjord på kryddigt lamm, men nu finns alla möjliga varianter. Gillar du inte lamm finns även varianter med kalkon, kyckling eller kalv.
Vill du uppleva det turkiska köket hela vägen? Beställ drinken ayran med din dönerkebab, precis som turkarna traditionellt gör. Drycken har sitt ursprung i Centralasien, där turkiska nomader en gång hade sin ursprungliga livsmiljö. Vad du kan förvänta? En lätt mousserande dryck gjord på fermenterad getmjölk, påminner starkt om yoghurt.
Fler specialiteter från det turkiska köket
Nyfiken på vad mer du kan äta i Turkiet? Vi har listat några specialiteter från det turkiska köket åt dig:
En av de mest kända såserna från det turkiska köket är cacık. I själva verket är detta föregångaren till den grekiska Tzatziki. Den gjordes redan under det osmanska riket. Huvudingredienserna i såsen – som ännu inte serveras till allt – är yoghurt, vitlök, örter, olivolja och gurka.
Ser du regelbundet ordet dolma på menyn? Det är grönsaker – ofta väljs zucchini, auberginer, tomater eller paprika – fyllda med ingredienser som örter, lök, köttfärs och ris. Turkiet har också ett rikt vegetariskt kök. Det finns också dolmar fyllda med russin och nötter.
En variant på dolman är sarma. Dessa har samma fyllning som dolman, bara fyllningen 'hälls' inte i grönsaker, utan rullas in i ett blad av till exempel mangold, vitkål eller druva.
En kväll av mezz
Där spanjorerna äter tapas har turkarna mezzes. Dessa smårätter bildar tillsammans en förrätt, men om man verkligen ställer många av dem på bordet bildar de tillsammans en huvudrätt.
Vad serveras under en kväll med mezzes? Cacık bör inte saknas och det gäller även humus. Baba ganoush, en spridning av mosad aubergine, är också en populär turkisk specialitet. Piyaz är en sorts salsa med bönor och acılı ezme är en kryddig dipp som du måste prova.
Mezzerna får ofta sällskap av surdegsbröd, tunnbröd eller pitabröd. Oliver och ost serveras också som standard till mezzes. Lägg till ett glas vin (helst ett lokalt!) och din kväll är komplett.
I många sydeuropeiska länder är regeln att människor vanligtvis äter senare än i Nederländerna. I Turkiet har man egentligen ingen riktlinje för detta. De har faktiskt bara en; njut av det turkiska köket när du är hungrig. Och det är ett motto som gör oss väldigt glada. Du?
Vill du bekanta dig med det turkiska köket?
SE VÅRT ERBJUDANDESE VÅRT ERBJUDANDE