Dyra stranden klubbar sprider sig som en löpeld över turkiska kusten

Att ha ett dopp i havet har blivit allt dyrare som privata strandklubbar sprider sig som en löpeld över Turkiets populära kustsemesterorter såsom Çeşme och Bodrum, genererar stora inkomster på bara en dag.

Strand klubbar, som hyr sandiga stränder nära turistiska orter, återspeglar den ökande privatiseringen av vilken nytta att vara en billig familjeaktivitet.

De flesta av klubbarna tar ut 30-40 turkiska lire för inresa ensam, med en flaska vatten som säljs för 10 lire - 20 gånger högre än det genomsnittliga marknadspriset - och alkoholhaltiga drycker som kostar upp till 1.250 lire.

Till skillnad från offentliga stränder, besökare inte tillåtet att ta med egen mat och påsar sökt på posten från klubbarnas säkerhetsvakter. Detta lämnar människor i händerna på dyra menyer, som funktionen "lahmacun" - en köttfyllda tunnbröd, något som liknar en sauceless pizza - för 30 lire, tio gånger det genomsnittliga priset; fyllda musslor för 20 lire eller öl för 25 lire.

Med ytterligare 25 till 30 lire för parkering, en dag på dessa påkostade stranden klubbar - bara för att njuta av solen och havet - kostar cirka 150 lire.

Klubbarna ger oftast ett parasoll och en solsäng, men de är oftast fullsatta så att det maximala antalet besökare.

I ett försök att locka ungdomar till sina klubbar, DJ: s pumpen upp volymen på musiken och även ordna vilda fester, för vilka en reservation behövs långt innan evenemanget.

Gangs of sandstränder

Inte alla turkiska och utländska turister har råd att spendera dessa kostnader i en dag och när kunderna inte betalar de pengar, de ibland hamna hotas av livvakter anställda av stranden klubbar, som en nyligen incident i Çeşme visade.

Tidigare i veckan i Egeiska orten Çeşme, var en man misshandlades av livvakter trots betalar över 4.000 lire i ett av Çeşme populäraste stranden klubbar, "Before Sunset", efter en fest. Personen slagen hävdade livvakter attackerade honom efter att folk klagade en amerikansk vän i sin grupp som hade lite "för mycket roligt" och bete sig "alltför bekvämt."

Denna incident återuppstått debatten om de skumma roll säkerhetsvakter och dörrvakter ha nattklubbar och restauranger i Istanbul, och maffian baserade strukturen närvarande vid dessa nattklubbar.

Turkiet utflykter