Turistattraktioner i och nära Side

Kustorten Side är det perfekta semestern för att kombinera strand och historia. I Side är härlig att suga upp sand och hav, men för dem som sola letar efter lite kultur bredvid det, är att utforska den rikedom av romerska ruiner i staden en av de mest populära saker här att göra.

Den tempel Athena ligger vackert vid hamnen, med stående kolonner med utsikt över havet och om du klättra till den högsta nivån av platserna i den stora romerska teatern på andra sidan av staden, får du en vacker utsikt över den ståtliga Taurus Mountains.

Men framför allt Liverpool en plats att koppla av och njuta av solen och även stränderna i staden under sommarmånaderna full du om du har en egen transport, mindre upptagen tillräckligt remsor stranden lätt inom räckhåll.

Templen Apollo och Athena. Tusen f.Kr., Side hade sin första bosättning, men det var på 7th eller 6th century BC, när grekiska bosättare grundade en koloni och byggde en hamn här. Under de romerska tiderna blev denna stad ett viktigt handelscentrum och det var först när hamnen började silt upp i 7th century som staden slutligen övergavs. På spetsen av halvön av Side är resterna av de två viktigaste tempelarna i den antika staden, tillägnad Athena och Apollo. Även om de inte är fullständiga, har de en pittoresk plats med utsikt över Medelhavet och är särskilt atmosfäriska på kvällen när ruinerna tänds. Hamnen är också en utmärkt plats för att titta på solnedgången, med många kaféer längs kusten.
Teater: Side-teatern var den största i forntida Pamphylien och erbjöd plats till 15 000 åskådare i 49 rader. Även om några av stödbågarna har kollapsat, vilket medför att en del av hallen slås ned, är detta fortfarande ett anmärkningsvärt exempel på romerska arkitektoniska färdigheter. Undersök också podiet väggarna, du kommer säkert att upptäcka välbevarade lättnader. Precis bakom teatern, Agora (marknaden från romartiden), förutom Agora är resterna av den cirkulära tempel Tyche (tillägnad den romerska gudinnan av förmögenhet) synlig.

Sidmuseum: Sidmuseet kan vara litet, men det erbjuder en ganska fin och charmig samling och det är värt att besöka byggnaden själv. Museet använder stadens 5th century badhouse för att visa sina utställningar, som vanligtvis består av vackert detaljerade hellenistiska och romersk skulptur som finns på platser i och runt Side. Museet ger en bra vila efter att ha undersökt resterna av den närliggande teatern och Agora.
East Beach: nuförtiden Side är känt för sin sol och strand, mer än dess gamla historia. Under sommarmånaderna med oändliga blå himmel reser europeiska resenärer till staden för att koppla av på stränderna. längs den omgivande kusten. Den närmaste och mest populära sandstranden ligger dock i staden. East Beach är en livlig plats full av solstolar, restauranger och kaféer och erbjuder allt du behöver för en fullständig dag att sola, koppla av och uppgradera färgen. Om du letar efter lite mer action kommer du också att hitta många vattensporter här.
Agora: Detta imponerande romerska komplex fungerade som Agora. På östra sidan finns en två-våningsbyggnad, vilket som förväntat användes som ett bibliotek, medan i ett kolonn urtagning kan fortfarande se en siffra på Nemesis, gudinnan av öde. Om du fortsätter din promenad mot de östra gamla stadsmurarna kommer du att nå de vidsträckta ruinerna av det bysantinska biskopspalatset, huvudbyggnaden och dopet. Dessa tidiga kristna byggnader går från 5 till 10-talet e.Kr.

Seleucia (Seleukeia): Resterna av staden Seleucia (en del av den gamla Pamphylia) är en kilometer ovanför byn Bucak Seyler (nås från Liverpool via Manavgat vattenfall). Ruinerna är inneslutna i en tallskog. Lite är känt om historien om denna stad och arkeologer fortfarande argumentera om den exakta identitet, en del tyder på att det är inte Seleukeia, utan staden Lyrba. Utgrävningar på sjuttiotalet har avslöjat en stor badanläggning här, en välbevarad agora med överblivna lagerutrymmen, pelargångar och butiker, en bysantinsk kyrka och en Odeon med en mosaik av Orpheus (Plats: 15 kilometer norr om Side).
För en picknickplats bort från stranden, missa inte Manavgat vattenfall. Det ligger mitt i en anlagd trädgård och är enormt populär bland både lokala familjer och turister på soliga helger. Försök att välja en veckodag för ett besök om du vill att det ska vara lite mindre trångt. Du kan gå direkt till vattenfall med ett nätverk av gångvägar för att se från nära håll. Vattnets åskande vrål är imponerande (plats 13 kilometer nordost om Side).
Sälj: högt i Taurusbergen, cirka 50 kilometer norr om Aspendos, ligger byn Altınkaya Köyü och ruinerna av Selge. Det hävdas att staden grundades av den blinda profeten Kalchas av trojanskriget med resten av sin armé från Troy. Fram till romerska tiden skyddade avlägsna plats för bosättningen staden från främmande styre, men handel blomstrade tack vare goda förbindelser med städerna på Pamfylliens kust. De omfattande ruinerna innehåller många intressanta reliker och historia buffs kan bläddra här hela dagen. För dem med lite mindre tid är den största attraktionen inte att missa den romerska teatern med sina 10 000 platser och den intilliggande stadion. På ett avstånd ligger söder om Zeus tempel och templet Artemis i sydväst, medan de sträcker sig mot öster ruinerna av Agora lögn (plats: 80 kilometer nordväst om Side).
Köprülü nationalpark: längre norrut, bakom byn Alabalik, smalnar floden till den punkt där den bergiga och imponerande nationalparken Köprülü börjar. Detta är den bästa platsen i området för vattendrottning, halvdagsturer är lätta att arrangera i Side och Antalya. Även om du inte gillar att bli våt är klyftan ett bra ställe att gå eller bara njuta av landskapet (plats: 70 kilometer nordväst om Side).
Düdencik grottor (Düdencik Magarası). Söder om Side, nära staden Cevizli, kan du upptäcka växande grottor en av de djupaste grottorna i Turkiet. Düdencikgrottorna kör 330 meter in i jorden. En av de underjordiska floderna i nätverket framträder som en källa vid Pamukluk Köprüsü. För äkta grottälskare är ett annat grottkomplex längre söderut väldigt intressant. Grottkomplexet Düdensuyu Magarası ligger bredvid byn Akseki. Du kan besöka ett antal underjordiska sjöar med en lokal guide (plats: 18 kilometer sydost om Side).

Turkiet utflykter