Turistattraktioner i Bodrum

Bodrum ligger på turkos turkiska Egeiska kusten är ett livligt semestermål. En marina med vackra båtar redo att låta dig utforska Medelhavet, en handfull gamla sevärdheter och en stad full av fotogena, gamla vita hus. När den gamla staden Halicarnassus, i den sena ottomanska eran, hade Bodrum förvandlats till en simpel fiskeby, men allt förändrades på 1940-talet när turismen kom in. Nu, på sommaren, kommer den här staden med energi som turister från hela världen att komma in i Bodrums charm. Om du kommer ut under säsongen kan du fortfarande smaka lite av den gamla byns atmosfär.

St Peters slott: Sankt Peters slott med utsikt över kusten ligger högst upp på listan över saker som varje besökare borde göra till Bodrum. Sjukhusridarna byggde komplexet mellan 1402 och 1437 och riddare av olika nationaliteter anklagades för försvaret av vissa delar av väggarna. Bland de olika tornen finns det franska tornet, det engelska tornet, med ett snidat lejon på västmuren och Gatineau tornet, vilket leder till fängelsehålorna. Under regimen av den ottomanska sultanen Süleyman den stora, slog slottet i turkiska händer och byggdes inuti en moské. Numera visar många av de enorma salarna i slottet utställningarna av museet för undervattensarkologi.

Museum för undervattensarkiologi: detta absolut magnifika museum i slottet Saint Peter är ett måste, även om du inte är intresserad av undervattensarkologi. Utställningarna är tydligt organiserade och de bländande artefakterna kompletteras med multimediaskärmar. Efter entrén, med sin enorma amphorae-samling och ett glasblåsningsverk som kommer att vara fascinerande för barn, går du in i salen där ett 16 meter långt nedsänkt fartyg visas (1025 e.Kr.). Det franska tornet rymmer lasten av ett klassiskt grekiskt skepp som sjönk i 4: e århundradet f.Kr. Men mycket mer är utställd, bland annat utgrävda fynd från olika skeppsvrak från bronsåldern.

Mausoleum: du kanske behöver mycket fantasi, men denna hög med gammal marmor och murar var en gång en av de sju underverk i den gamla världen. Mausolus Mausoleum byggdes i Halicarnassus (det gamla namnet Bodrum) av arkitekten Pytheos som den sista viloplatsen för kung Mausolus (376-353 f.Kr.). När den var färdig var den imponerande tornbyggnaden 46 meter hög. Trots skador på jordbävningen genom århundradena, förstördes den bara av ridderna av sjukhusridarna, som använde stenarna för att bygga slottet Saint Peter. Du måste faktiskt åka dit, även för att säga att du har sett en av de sju gamla underverken. Det finns också en praktisk modell av det ursprungliga mausoleet på plats.

Bildos gate (Bildos Kapısı): Jakten på resterna av Halicarnassus för de högsta historia djävlarna, denna grind är den sista återstående delen av King Mausolus en gång fasta fästningsväggar. För turister som gillar att bläddra, finns det många små ruiner i grannskapet, inklusive en spridning av gravar och mosaikfragment kvar på plats, liksom de knappa kvarnen av en vallgrav från det 4: e århundradet f.Kr. Ingen av dessa rester i sig har en wow-faktor, men i kombination är de fortfarande intressanta att besöka, även om det bara är en timme.

 Bodrum teater: den antika teatern i Bodrum kan vara liten av romerska normer, men den har vackert restaurerats och utsikten från de övre våningarna till bergen är fantastisk. I sitt högtidstid på 4: e århundradet hade 13 000 åskådare ägt rum. Se om en performance eller konsert hålls och besöka teatern, det är det bästa sättet att föreställa sig hur det skulle ha använts i den stora Halicarnassus-tiden.

Marina och varv: det är det kristallblå Medelhavet som lockar de flesta besökarna till Bodrum. Hamnen är ett paradis för seglare och seglare, fulla av bobbingbåtar av alla former och storlekar. Det finns dussintals sätt att gå ut på vattnet, med kryssningsfartyg som erbjuder dagsturer (eller längre) runt kusten, besöker öar och dolda vikar för att sola och simma. Om du följer marinan vägen längre västerut kommer du till ottomanska varvet, som har ett antal intressanta gravstenar och en fantastisk utsikt över marinan.

Gamla stan: strax bakom slottet Saint Peter är det mest intressanta området i Bodrum. De smala gågatorna här är beklädda med vinrankade, vitkalkade och stenhuggade hus som ser ut som de har fallit från ett vykort. En stor del av Bodrum har moderniserats, så det här är en av de få delarna av staden där du fortfarande kan få en känsla av hur fiskebyen en gång var, innan turismen gjorde sitt utseende. Det är en otroligt charmig plats för en eftermiddag promenad och ett paradis för fotografer. Det finns gott om trevliga butiker och kaféer i detta område om du behöver sitta och koppla av efter en promenad.

Bazaar: Om du letar efter lite shoppingterapi har Bodrum allt. Det moderna basarområdet är en lyxig version av en original turkisk marknad, med bra butiker istället för bås. Det ger mindre utrymme att förhandla, men det som förlorar i äktheten gör det bra i valet. Det finns allt från vackra turkiska och centralasiatiska textilier och färgglada lokala keramik till trendiga badkläder.

Turkiet utflykter