Semester i Ayvalik, Turkiet

Ayvalik ligger i det största olivodlingsområdet i Turkiet. I slutet av 1700-talet hade Ayvalik (då Kydonia) status som en oberoende grekisk stad i det osmanska riket och blev rik genom produktion av oliv- och läderprodukter och som ett handelscenter.

Många europeiska länder hade etablerat konsulat här. Under de grekiska befrielsekrigen 1821 förstördes staden och kunde inte ansluta sig till tidigare glansdagar efter återuppbyggnaden. 1923 utvisades den grekiska befolkningen äntligen.

I Ayvalik - som på hela norra kusten i Egeiska havet - finns det fortfarande ingen massturism. Klimatet här är mycket trevligare än i sydkustens turistcentra, vid nästan samma temperaturer är fuktigheten avsevärt lägre och syrehalten i luften är hög. Dessutom hittar du ett oändligt antal vackra vikar och stränder på öarna utanför kusten, inklusive den vackra stranden Sarimsakli ("Vitlökstrand") söder om Ayvalik och Badavutstranden, som fortfarande är ett insidertips. Havet är kristallklart och särskilt möjligheterna till vattensporter för dykning är varierande.

Den gamla staden Ayvalik är tyst, de grekiska herrgårdarna vittnar om 1800-talets storhetstid, de grekiska kyrkorna är nu moskéer eller museer. Det faktum att staden fortfarande lever av olivodling märks också här: några få oljepressar och tvåltillverkare kan fortfarande hittas i de slingrande gränderna, och på vintern, vid skördstid, luktar hela staden nypressad olivolja.

Ön Alibey, den största ön i skärgården, kan nås via en damm eller ännu bättre med båt. De gamla grekiska husen, klostren och den tidigare Sint-Niklaas-katedralen förtrollar också här. Du kan äta utmärkt på många bra restauranger, den vackra utsikten över bukten är gratis.

Även ansluten till fastlandet av en damm är Şeytan Sofrasi, "djävulens bord", som tar sitt namn från ett påstådd fotavtryck av djävulen i berget. Om du kastar ett mynt i öppningen, enligt legenden, uppfyller djävulen en önskan.


Ayvalik ligger mellan de gamla centrumen i Pergamon, Assos och Troy, vilket gör det till en idealisk utgångspunkt för historiska utflykter.

Havet på Ayvalik är rikt på fisk och det sägs ha de bästa skaldjurrestaurangerna i hela Turkiet.

Det finns många alternativ för shopping i den gamla staden. Förutom lädervaror och smycken är den regionala specialiteten naturligtvis de många olivprodukter. Förhandlingar är naturligtvis alltid tillåtet.

Turkiet utflykter