Bartın stad i norra Turkiet

Bartın är en stad i norra Turkiet och huvudstad i provinsen Bartın.
Staden har cirka 50.000 invånare, ligger 14 kilometer inåt landet till Bartın River (Bartın Çayı), som är farbar för fartyg mellan staden och Svarta havets kust. Den Bartın River är den enda farbara floden för fartyg i Turkiet. Historien om den antika staden Parthenios går tillbaka till 1200 f Kr. Området var under härska av hetiterna, Phrygians, kimmerierna, Lydians och persiska makedonier. Senare var en del av det romerska riket och sedan bysantinska riket tills det erövrades av de seldjukiska turkarna. Bartın erövrades av det Osmanska sultanen Bayezid I i 1392.
Bartın är en historisk stad. De största attraktionerna är slottet, två kyrkor, basaren, det Kuskayasi monumentet och en grotta i centrum av staden. Delar av den gamla staden är nu under marken. Trä Bartin Houses visa arkitektoniska egenskaper konströrelser efter Tanzimat Fermani igen.
Bartın har ett maritimt klimat, med hög och jämnt fördelade regn under hela året. Somrarna är mycket varmt och fuktigt och den genomsnittliga dagliga temperaturen ligger runt 21 grader Celsius i juli och augusti. Vintrarna är svala och fuktiga och den genomsnittliga dagliga temperaturen ligger runt 6 grader i januari och februari. De flesta nederbörd faller under hösten och början av vintern, är snöfall mycket vanligt mellan månaderna december och mars. Temperaturen i vattnet, såsom längs den turkiska Svarta havets kust är alltid svalt och varierar mellan 8 och 20 grader hela året.
Det finns många forntida staden ruinerna innanför gränserna för historiska Paflagonien region. Antika städer som Sesamos (Amasra), Kromna (Kurucasile) och Erythinoi (Cakraz) ligger inom gränserna för Bartın.
Stränderna Inkumu, Amasra, Cakraz, Kızılkum, Mogada, Güzelcehisar och Bozköy är inte bara den viktigaste i provinsen Bartın, men även i västra Svartahavsområdet. Småbåtshamnarna i Amasra och Kurucasile är lämplig att stanna på din båt. Kurucasile, är känd som den plats där bergen vidrör havet. Det här distriktet är också känd för att bygga de finaste trä skonare i Turkiet. Nationalparken Kure ligger mellan Kastamonu och Bartin, i den västra delen av Svarta havet. Denna park har ett stort utbud av flora och fauna. De viktigaste arterna som lever i parken är rådjur, björnar, vargar, rävar, schakaler, kaniner, vildsvin, sjungande fåglar, rovfåglar och reptiler.
Den närmaste flygplatsen till Bartın ligger 38 kilometer bort, i Saltukova (Zonguldak). Busstationen Bartın ligger i centrum av staden och förbinder Bartın med alla provinser.

Turkiet utflykter