Trekking och vandring i Turkiet

Turkiet är ett idealiskt land för eko turister som gillar vandring och vill njuta av den spektakulära naturen på samma gång i Turkiet. De markerade linjer, bland annat inkluderar en väg till Medelhavet, Lycian vägen mellan Fethiye och Antalya och St Paul Trail mellan Perge och Yalvac.
Det finns många korta spår i kappadokiska landskapet och för allvarliga vandrare kan jag rekommendera Kackar bergen i nordöstra Turkiet.

St Pauls Trail: St Paul Trail är en 500 km 27-dagars väg skyltad gångväg från Perge till Yalvac. Utgångspunkten i Perge, som ligger nära flygplatsen i Antalya och Yalvaç i slutet, nära sjön Egirdir. Avståndet är cirka 500 kilometer, ett avstånd kan du resa på 27 dagar. En andra väg börjar i Beskonak, vid ingången till Koprulu Canyon National Park, 80 km nordost om Antalya. De två vägar möts i Adada. Rutten tar ungefär romerska vägar, stigar och skogsstigar är också lämplig för mountainbikes. Den Köprülü Canyon National Park är idealiskt för utomhusaktiviteter såsom forsränning, paddling, vandring och camping. Rutten börjar vid havsnivå och klättrar till 2200 meters höjd. Det var Kate Clow, som tar vägen öppnades 2008, turism på landsbygden i Turkiet, men också för att ge vandrare en inblick i landskapet där Paulus åkte på sin första resa till Mindre Asien.
Lycian sätt är en mycket lång vandringsled i Turkiet. Det är 500 km lång och sträcker sig från Fethiye till Antalya, runt en del av kusten av forntida Lykien. Leden är markerad med röda och vita ränder. När det nämndes i en engelsk tidning som en av världens tio bästa promenader. Namnet kommer från den antika civilisationen som en gång styrde området. Svårighetsgraden är måttlig till svår. I början nära Fethiye är lätt, men det blir svårare när du färdas längs rutten. Du kan gå vägen är bäst på våren eller hösten. Rutten leder främst genom stigar och mule spår, mestadels kalksten och ofta hårda och steniga ytor.
Ovan hittar du endast två vandringsleder i Turkiet, men det finns många fler: en rutt inte får missa är Evliya Celebi bort, och det finns fortfarande Carian Trail, Kaçkar, frygiska väg, Sultan Leden, Abrahams Path, Via Egnatia och många andra.

Kanske du tror inte så snabba att Turkiet om du vill gå, men det är mycket givande och man lär sig ens vet Turkiet på ett annat sätt, långt bort från massturismen vid kusten.

Turkiet utflykter