Eski Karakaya bergsby i Gümüslük

Enigt bergsby Eski Karakaya öde Gümüslük, hittar du bara på några kartor.
Bakom Gümüslük är en liten by Karakaya. Kara är den svarta färgen och Kaya betyder sten eller sten. Karakaya ovan Gümüslük och de flesta inte ses som en by, utan som en del av fiskeläget.

Om du kör genom den gamla Gümüslük riktning Ortakent du når bergsby. Om du nått rondellen är bara 2 km till Karakaya. I byn har redan etablerat de första medlen, ett omen? Hittills går det lugnt, och lokalbefolkningen kommer att skonas någon publik.

Om du sväng vänster in i byn från huvudvägen som leder en grusväg till toppen av kullen. Nedanför backen sticker en liten by som heter Eski Karakaya. Eski betyder gammal och denna beteckning är verkligen ingen överdrift i detta fall. Den lilla uppgörelse som består av kanske 50 till stor del fallfärdiga stenhus, väntar på restauratörer. Bönerna uppenbarligen svarade och pengarna nu strömmar mot bergsbyn.

Vad byggs här är definitivt värt det. De gamla sten skjul, lador och hus helt återställd. Priserna på de förfallna stenhus stiger med utvecklingen av restaurering och har redan nått en mycket hög nivå. Det förväntas att Eski Karakaya kommer att vara i några år en av de bästa platserna på Bodrum-halvön.

Det är inte så långt ännu, eller någon tillbringar sin semester i Eski Karakaya är mycket avslappnad. Förbipasserande tittar på det förflutna, beundra restaureringar och uppmanas att dricka te med lokalbefolkningen.

 Den jättelika kaktusar buskar med sina gröna röda frukter ger monotona steniga landskapet fortfarande lite färg.

På vintern, när Egeiska dränkt av kraftiga regn, investerare, byggare och husägare tillbaka i Istanbul och Eski Karakaya igen den övergivna byn, ensam i kampen mot naturens krafter.

Turkiet utflykter