Sile resort vid Svarta havet

Turkiets kust Medelhavet är känd av många svenska turister. Om du vill undvika folksamlingar, bör du besöka den norra delen av Turkiet. Orörda fiskebyar, långa stränder och gamla byggnader präglar Svartahavskusten mellan Istanbul och Trabzon. Sile är en av de platser som jag kommer att beskriva nedan. Sile, den lilla turkiska pärla ligger precis vid Svarta havet i den asiatiska delen.

Varje sommar många utländska turister, men också lokalbefolkningen till Medelhavet, Antalya och Egeiska havet. Svarta havets kust i norr däremot lockar långt få turister. Dessutom har en 1300 km lång kust Bulgarien vänta till Georgien med autentiska fiskelägen, skyddade vikar och långa stränder för besökare.

Många invånare i Istanbul packa sina tillhörigheter på sommaren och förbereder sig för 60 km resa till semesterorten på kusten av Svarta havet. Spektakulära är redan i början av resan på First Bosporenbron till den asiatiska delen av Istanbul. Bron med 165 meter höga pelare stiger elegant ovanför vattenvägar och leder till Beylerbeyi. Vi föreslår ett kort stopp vid Sarayi Beylerbeyi Palace. Den visar prakt som sultan levde i slutet av 19-talet. En gång i Sile, kan resenären ta ett uppfriskande dopp i det kristallklara vattnet och koppla av på sandstränderna. Om du vill simma uppmärksamma varningssignaler, på vissa ställen Svarta havet farliga på grund av starka strömmar.
I gamla stan finns resterna av en Genoese fästning och en amfiteater. Här, på sommaren, iscensatt i det fria teaterpjäser, men också gett konserter. Sile har cirka 13.000 invånare. Symbolen för staden är 150 år gamla fyren. Det är den näst största i Turkiet och används fortfarande som ett navigationshjälpmedel för fartyg som passerar.
Människor som bor i Sile turism, fiske, jordbruk och produktion och bearbetning av bomull.

Som en gång promenera vid solnedgången på kvällen gågatan, vänster och höger ser de öppna butiker och bås och en av de restauranger och barer kommer att besöka med fantastisk utsikt över bukten i Sile, kan inte undgå den förtrollande atmosfären i Sile.
Sile har små vikar med grus och sandstränder och cirka åtta kilometer lång och bred sandstrand. Vattnet är kristallklart, varm och full av fisk.
Vad jag glömde: Sile naturligtvis behöver du också en fiskmat, super färska och direkt från båten, härligt beredd och serveras på tallriken.

Turkiet utflykter