Övergivna Egeiska byar öppna för turism

Uppgörelser som har övergivits under åren på Karaburunhalvön i provinsen Izmir har blivit turistattraktioner för sina vandrings- och naturaktiviteter. Karaburun bildar en halvö på Egeiska havet på det turkiska fastlandet, delvis avskilt av Izmirbukten.

Halvön, som alla nyanser av grönt och blått visar värd besökare i vikarna under sommarmånaderna och även välkomnar vandrare och människor som väljer regionen för sport naturen. Naturälskare föredrar de gamla byarna. Byarna på Efesos-Mimas-road som börjar mittemot Artemis tempel i den antika staden Efesos och slutar i Karaburun, har varit populära resmål för många lokala och utländska besökare.

Byn Sazak är en av de äldsta bosättningarna i regionen. Den gamla byn, som består av gamla stenhus och en historisk kyrka, förvånar turister. Sazak välkommet tillskott till byarna Çukurköy, Tepeköy, Saprıncık, Yeniliman, Bozköy, Yayla och Küçükbahçe vars befolkning minskar nästan dagligen, speciellt besökare på helgerna.

Den Sarpıncık fyren, som ligger på en kulle nära ingången till Izmirbukten, ledde fartyg som hade kommit till sjöss i många år. Det har nyligen tagit ett automatiskt signaleringssystem med den senaste tekniken som används. Gäster i regionen är glada att spendera sin tid. Förutom turister som bara kommer till, sol, hav och strand vill fler och fler människor gå. Borgmästaren i Karaburun, Ahmet Çakır, gav nyligen en intervju om främjandet av de historiska byarna.

"Det finns ett stort intresse i byn i vår region, särskilt de senaste två åren. Nyligen många utländska gäster har kommit för att delta i vandring. Om vi ​​gör mer påverkansarbete, jag tror att vi kan bidra till både turism i Turkiet och i regionen ", säger Ahmet Çakır.

Sonya Erem, 62, som bor i Belgien, sa att hon organiserar promenader utomlands och är säker på att främja halvön över hela världen. Hon sa att alla gäster är förvånad över Karaburun, särskilt de gamla byarna. Erem sa att hon också kommer att marknadsföra regionen till sina vänner hemma i Belgien. En annan vandrare, İsmail Şimşit, sa att han hade gått mycket i naturen i Turkiet, men han valde Karaburun på grund av sin lugn.

Halvön Mimas, det grekiska namnet Karaburun, var en gång vår civilisations vagga. Enligt den romerske historikern Ovid planterade gudinnan Athene sitt första olivträd här. Det är också säkert att den grekiska poeten Homer, som föddes i Izmir, nämnde Mimas två gånger i hans skrifter. Den som tar en av de många getvägarna här följer i hans fotspår.

Du måste naturligtvis ett besök spöket byn Sazak som övergavs av sina grekiska invånare 1923 och en jordbävning med en imponerande ruin återskapas. Människor lever fortfarande i byn Tepeboz, men tiden står stilla. Under de slöta makarnas godkännande ögon gör kvinnor olivolja såpa eller baka bröd på gatan. En trevlig dam i en tjock, stöttig byxa frågade mig i sitt hus. "Här, en fin tvålstång", säger hon, häller mig ett glas raki.

Turkiet utflykter