Dolmus Turkiet tips

Dolmus är namnet på en turkisk minibuss, som fungerar som en taxi. Minibussen körs på specifika rutter och enligt fasta resetider. Längs vägen stannar dolmusen vanligtvis vid varje ställe för att passagerare ska komma in eller lämna. I små turkiska städer är det det viktigaste sättet att kollektivtrafik. Nedan kommer jag kortfattat att förklara egenskaperna hos en första resa med dolmusen och ange vad du bör vara uppmärksam på.

Stopp: Speciellt märkta stopp för en dolmus är sällsynta längs linjerna i Turkiet. Endast vid de sista stoppen, busstationerna eller viktiga platser är parkeringsplatser speciellt reserverade för Dolmus. Därför är det ofta svårt att hitta en lämplig buss i förväg utan kännedom om de lokala busslinjerna. Bussar i turistorterna har vanligtvis resan av resan eller det slutliga resmålet. I mindre byar finns det ofta inget på bussen. Fråga personalen eller lokalbefolkningen vilken buss du ska eller kan ta. I badorterna på sydkusten är det enkelt och utan många problem.
Ombordstigning: Du har hittat rutten eller känner till en parkeringsplats från var du börjar. Om bussen är parkerad, gå bara in. Om du är på vägen, vinka tydligt och i tid till dolmusens förare och välj ett ställe som kan stoppas utan problem.
Betalning och skatt: du betalar alltid kontant och med turkiska liror i dolmus. En enda resa inom en stad kostar två till fyra turkiska lira beroende på region. Bussar kör också mellan större städer. Till exempel kostar den två timmar långa ritten från Izmir till Bergama 15 turkiska lira med dolmusen. I badorterna accepterar förare ibland euro, men ger dem en dålig växelkurs. Med uppladdningsbara biljetter kan du inte betala i dolmus. Du lagar mat till föraren och ger honom pengarna och anger var du vill komma ut. Tyvärr talar bara några dolmusförare engelska bra. Bara säg namnet på ditt önskade stopp, till exempel "Manavgat Bazaar", två gånger tre gånger och föraren kommer säkert att förstå dig. Inga stopp visas i dolmus.
På din första åktur i dolmusen, sitta helst så långt tillbaka i dolmus som möjligt. Anledningen till detta är att turkarna inte går till föraren när de går ombord, men ger pengarna till andra passagerare att vidarebefordra. De berättar på turkiska där de vill komma ut och ge dig pengarna. Det är ditt jobb att vidarebefordra pengarna, men också informationen till föraren eller en resenär för dig. Om du vill delta i denna ritual, gå och sitta i dolmusen.
 İnecek var! Vänligen avsluta. Du kan gå bort var som helst längs vägen. Fasta stopp är nästan omöjliga och eftersom du ofta inte känner till rutten bra är det svårt att bestämma rätt plats. Fråga andra passagerare i dolmus att de berättar rätt stopp. Därför berätta föraren om du vill åka. "İnecek var!" Betydar så mycket som "avstigning tack". Tala om de två orden om du vill gå av.
Dolmus etiquette: Resan med en dolmus förutom bristen på siffror och in och ut är inte mycket annorlunda än i ditt eget land. Gör platser tillgängliga för gamla människor, personer med funktionshinder eller passagerare med små barn på sina armar. Kvinnor vill ibland inte sitta bredvid män, en kort ögonkontakt berättar dig, utan att du pratar ett turkiskt ord eller platsen bredvid henne är verkligen fri.
Resan med en dolmus är en del av en resa till Turkiet! Leta bara efter intressanta platser nära ditt hotell och leta efter den bästa möjliga dolmuslinjen för att komma dit.

Turkiet utflykter