Turkiet semester alltmer populär och billig

Hotell på ön Mallorca upplever ökad konkurrens från hotellen i Turkiet. På Balearerna är hotell mycket dyrare än i östra Medelhavet. Detta gäller tre, fyra och femstjärniga hotell, enligt en motsvarande prisanalys av 2130 hotell.

Studien av Mabrian Technologies i samarbete med Interface Tourism Spain visade att kustområden i Turkiet, som Antalya eller Marmaris, är upp till 73 procent billigare än spanska resmål. Priskonkurrensen mellan Egypten, Tunisien och Turkiet har lett till en ökning av bokningen i Turkiet med cirka 80 procent jämfört med föregående år.

Studien jämförde hotellpriserna på Balearerna, Kanarieöarna, Costa Blanca och Costa Brava med de viktigaste destinationerna i Turkiet. Online-erbjudanden för perioden från 15 juni till 15 september i år, som bokades upp till tre månader i förväg, undersöktes.

Ett annat resultat av studien: priserna på Balearerna var i stort sett oförändrade år 2018 jämfört med föregående år. Hotell åberopade en tillräcklig bokningsförfrågan eftersom de förespråkade kvalitet och modernisering, sa han.

Enligt de tyska och brittiska researrangörerna måste hotellägare i Balearerna dock anpassa sig till åtstramning under det kommande året. Den stigande efterfrågan de senaste åren är historia, eftersom Turkiet och Egypten har återhämtat sig som resemarknader. Prisökningar är därför inte längre realistiska.

Turkiet utflykter