Alanya slott, den turkiska badortens stolthet

 


Alanya är ett mecka för sol-, hav- och strandälskare. Men visste du att badorten på den turkiska rivieran också erbjuder en god dos kultur? bl.a. i form av det imponerande slottet i Alanya. Vi berättar allt om denna speciella attraktion.

Alanya i en blick

Den turkiska rivieran är den överlägset populäraste regionen i Turkiet. Alanya spelar en stor roll i detta tillsammans med Side. Badorten erbjuder inte bara ett brett utbud av hotell för varje budget, utan är också extremt mångsidig.

På båda sidor om staden hittar du en rejäl dos strand, varav Kleopatra-stranden är den mest kända. Inklämt mellan stränderna hittar du stadskärnan, med fina shoppinggator och en livlig hamn full av restauranger och nattliv.

Dessutom erbjuder badorten många attraktioner. Det mest kända är utan tvekan Alanyas slott, som ligger på stadens högsta punkt. Dags att ta en närmare titt på denna hotspot. Eftersom rättvist är rättvist; För oss har du inte varit i Alanya om du inte har sett Alanyas slott.

Alanyas slotts historia

Alanyas slott, Turkiet: Historia För historien om det medeltida slottet i Alanya (kallas Alanya Kalesi på turkiska) måste vi ta ett dopp i tiden. Efter erövringen av staden på 1200-talet byggdes slottet som en av de många befästningarna.

Detta var också den period då ett av stadens andra kända landmärken, Kızıl Kule (mer känd som Röda tornet) byggdes.

Slottet, som byggdes på resterna av tidigare bysantinska och romerska fästningar, bestod så småningom av en serie vakttorn som du kan berätta, ett varv, många vattencisterner, turkiska bad och moskéer.

Så småningom förlorade Alanyas slott sin defensiva funktion. Många hus byggdes innanför murarna och gjordes sedan om till ett friluftsmuseum, där man fortfarande kan få en bra bild av hur det måste ha sett ut på 1200-talet.

Alanya slott i imponerande figurer

Alanyas slott, Turkiet Du kan se Alanyas slott och dess murar från många platser i staden. Du ser direkt hur kraftfull och storslagen denna attraktion är. Ännu mer imponerande är dock siffrorna:

Alanyas slott ligger 250 meter över havet. Detta ger en fantastisk utsikt, med Kleopatra-stranden på ena sidan och hamnen på den andra.

Slottsmurarna slingrar sig från slottets högsta punkt nerför kullarna till hamnen. Som ett resultat har väggarna en total längd på 6,5 km.

Utspridda över den långa slottsmuren hittar du mer än 140 bastioner, 83 torn och 400 vattencisterner, av vilka många tyvärr är skadade. Det gäller även olika entrégrindar. Ändå är det just tidens tand som ger Alanyas slott sin charm.

Besök Alanya slott

Från Alanya (och andra badorter på den turkiska rivieran) erbjuds många utflykter till Alanyas slott. Om du vill ha mycket förklaring från en guide är det definitivt att rekommendera. 

Personligen tycker vi att det är roligare (och billigare, speciellt om du redan bor i Alanya) att ta en taxi nära Röda tornet och fråga vad en resa till toppen och tillbaka kostar, med tanke på några stopp däremellan. . Längs vägen kommer du att stöta på trevliga butiker, restauranger, en gammal kyrkogård, en moské och en 1200-talsport.

Ett annat alternativ är bergbanan, som går från stranden på västra sidan av staden till slottet. Denna öppnades i slutet av 2017 för att avlasta backen från den tunga trafiken. För en liten avgift (och barn är till och med gratis!) kan du resa till Alanyas slott på cirka 3 minuter. Nackdel? Du missar de många sevärdheterna som du till exempel kommer till med taxi.

Är fler alternativ möjliga? Ja, inte för varma dagar går det även att promenera till den högsta punkten. För erfarna vandrare alltså, för det är en ganska stigning. Alanyas slott kan också nås med bil. Detta är dock inte vår preferens; under högsäsong är det mycket trafikerat och vägarna är ganska smala på vissa ställen.

Turkiet utflykter