Beypazari känd i Turkiet

Beypazari är känd i Turkiet av många anledningar. I staden vid den gamla sidenvägen finns till exempel 4 000 restaurerade korsvirkeshus från den ottomanska perioden, en karavanserai och det regionala köket har 100 unika rätter!

Här kommer jag att nämna alla intressanta platser i staden Beypazari, 50 km utanför Ankara.

4 000 restaurerade korsvirkeshus från den osmanska eran. Beypazari är en av de få städerna i Turkiet som har bevarat en gatubild som liknar den från den ottomanska perioden. Detta på grund av de 4 000 renoverade bostäderna i gamla stan. De flesta trevåningshus har stenväggar på bottenvåningen. På övervåningen består de av korsvirke. Hela gamla stan är tack vare de renoverade husen ett stort friluftsmuseum med restauranger, museer och marknader.

Smaka på 100 unika regionala rätter! Beypazari är en av de speciella städerna i Turkiet med sina egna varianter av typiska turkiska rätter och unika matkreationer. Totalt sägs det finnas 100 olika rätter i Beypazari, varav de mest kända är Tarhanasoppa, Güvec, fyllda vinblad, Hösmelim. En speciell höjdpunkt är den söta efterrätten Havuc Lokumu gjord på morötter. Den idealiska platsen att smaka på rätterna är stadsrestaurangen Tas Mektep.

Suluhan, välbevarade husvagnar på den antika sidenvägen. Under medeltiden och ottomansk tid var Beypazari ett viktigt handelscentrum. Staden låg på en gren av sidenvägen som ledde till Istanbul. En av de viktigaste varorna på den tiden var mohair, ullen från de lokalt uppfödda angoragetterna. I Suluhan, som har anor från 1600-talet, kan du besöka de gamla rummen i caravanserai och få möjlighet att sitta i en av de två restaurang-kaféerna på innergården.

Kappadokien i miniatyr i Inözüdalen. Ankara-provinsen är inte alls lika känd för sina grottor som Kappadokien. Det beror främst på att det hittills inte har skett några större utgrävningar. Ändå tycker jag att grottgångarna i Inözüdalen, 10 minuter utanför Beypazari, är intressanta. De är från frygiernas, hettiternas och luvianas tid för 3000 år sedan. Tyvärr får man inte besöka korridorerna för tillfället, för några år sedan var de fortfarande öppna för allmänheten. Entréerna och några av de rasade områdena är fortfarande tydligt synliga från den intilliggande gatan. Jag hoppas att korridorerna kommer att vara tillgängliga igen under de kommande åren. En grottstad som i Kappadokien skulle vara en unik extra attraktion för Beypazari.

 Ät Güvec från en 600 år gammal ugn. På en smal gata står en ugn med en 600-årig historia, som sägs ha använts av Seljukerna. Inuti lagar en kock fortfarande Güvecs berömda resemat i Beypazari-stil. För att äta är det bara att sitta vid ett av borden mitt i gränden framför den lilla restaurangen med ugnen. Ett glas Ayran passar bra till detta.

Stadsliv i en destination för lokalbefolkningen. Till skillnad från andra välkända städer längs den antika sidenvägen, som Safranbolu, är Beypazari fortfarande ett riktigt insidertips. För närvarande besöker främst dagsturister från Ankara Beypazari på lediga dagar. Du stöter sällan på resenärer från andra länder i staden. Den lokala turistbyrån har dock sett till att all information i museerna och stadskartor finns på engelska. De är övertygade om att staden, tillsammans med dess sevärdheter, kommer att locka många fler resenärer från alla länder.


Museer visar livet på den antika sidenvägen och turkisk kultur. I Beypazari visar fyra museer dig livet i stadens alla epoker. I byns museum kan du till exempel se utgrävningsfynd från frygiernas tid, vars huvudstad Gordion inte är långt borta, romerska artefakter, föremål från seljukerna och ottomanerna. Beypazari Tarih Ve Kültür Evi: The House of History and Culture visar upp livet i Beypazari under de senaste årtusendena. Utställningar inkluderar fynd från romartiden, traditionella klänningar från den ottomanska eran och hantverk. Yasayan Müze: I "Livin-museet" kan du se hantverk av Beypazari och lära dig mer om turkisk kultur. En man gör tyg med en sidenvävstol, en kvinna förklarar Ebru för barn och man ser många olika hantverk från centrala Anatolien. Beypazari Kent Tarihi Muzesi: Lokalhistoriskt museum i den gamla skolan, det visar främst livet i Beypazari under de senaste århundradena. Türk Hamam Müzesi: ett gammalt hamam omvandlat till museum. Det användes för 20 år sedan och nu visar det det turkiska badets historia.

Hidirliktepe, den vackraste utsiktsplatsen i staden. Direkt ovanför gamla stan ligger en kulle med en utsiktspunkt som är väl synlig. Promenaden från Suluhan uppför kullen genom de smala gatorna kantade av gamla hus tar cirka 10 minuter. Du kan se hela staden från ovan med sina röda tak och renoverade hus. Utsikten sträcker sig också till början av Inözüdalen och åt alla andra håll.

Promenera genom Beypazari-marknaden. Marknadsgatorna i Beypazari är det perfekta stället att handla turkiskt godis, kryddor, te och andra matvaror. Hela gatan doftar ständigt av varmt, färskt bröd och Beypazari Simit och Beypazari Kurusu. Hantverksbutiker säljer souvenirer som handgjorda barnleksaker, metallsmycken och antikviteter. Det är bara att gå genom gränderna och glida vidare på jakt efter intressanta saker. Termiska källor, mineralvatten och SPA i Beypazri och Ayas. Kurorten Ayas ligger mellan Beypazari och Ankara. De senaste åren har många nya termalresorter och SPA-hotell öppnat där. Kvaliteten på hotellen är bra, många är inte på något sätt sämre än de 5-stjärniga hotellen på den turkiska sydkusten. Vattnets kvalitet är också värt att nämna, ett av de mest kända mineralvattenmärkena i Turkiet bär namnet Beypazari. Företaget fyller flaskorna vid grottorna i Inözüdalen.

Res till Beypazari

För mig är Beypazari definitivt en av de mest intressanta sevärdheterna runt Ankara. Staden är en idealisk kombination av en avkopplande dag med mat, museer, kultur och termiska hotell i Ayas.

Om du planerar en resa till Ankara är Beypazari en av platserna du måste se!

Turistinformation (turistbyrån): precis vid ingången till staden i korsningen mellan D140 från Ankara och Kayan Güven Cd, med informationsbroschyrer på engelska och delvis på tyska. Informationen ordnar för närvarande gratis stadsrundturer.

Vägbeskrivning: Bussar till Beypazari avgår från Ankara från Intercity Bus Terminal "ASTI".

Vid tidig avresa är det möjligt att ta bussarna tillbaka samma dag. Annars kör du till Beypazari med hyrbil.

Boende: i Beypazari finns många vackra boutiquehotell och pensionat i renoverade korsvirkeshus.

Turkiet utflykter