Gratis saker att göra i Antalya


Gratis saker att göra i Antalya

Letar du efter sätt att spara pengar när du reser? Oavsett om du bokar en all inclusive-semester där alla dina måltider tas om hand, eller ett erbjudande med självhushåll för att få friheten att behaga dig själv, kommer du ändå att vilja uppleva några fantastiska attraktioner, eller hur? Om du ska till Turkiet för din semester i sommar, här är 11 gratis saker att göra i Antalya som inte bryter din budget.


1) Lara Beach

Under din semester kan du ta dig tid att utforska den livliga semesterorten Lara Beach och uppleva allt det roliga den kan tillföra din semester. Turkiets svar på Las Vegas; resortens främsta dragning, som namnet antyder, är den vackra gyllene stranden som sträcker sig över imponerande 12 km. Det kostar inte ett öre att välja den bästa platsen på sanden och njuta av timmar av kvalitetstid med familjen. Stranden har faktiskt Blå Flagg-status, så du kan vara säker på att den är både säker och ren för dina små att leka på och plaska runt i vågorna.

2) Gamla stan och småbåtshamnen

Även känd som Kaleiçi, Antalyas gamla stadsdel bör vara en av de bästa sakerna på din att-göra-lista när du är på semester, oavsett det faktum att det är gratis att ströva omkring. En labyrint av smala gator, fulla av oberoende butiker och restauranger att titta på och besöka; du kan enkelt fylla en dag eller två med att utforska alla sevärdheter i detta pittoreska hörn av Antalya. Det är också hem för några fascinerande historiska platser, som jag kommer att förklara mer i detalj nedan. Plus, tajma ditt besök väl och du kan uppleva en vacker solnedgång över det skimrande vattnet i hamnen.

3) Hadrianus port

Ta din kamera och ta ett foto av Antalyas Hadrianus port; ett av de mest ikoniska landmärkena i staden. Det ligger i hjärtat av stadens centrum, på Atatürk Boulevard, och råkar vara en av huvudentréerna till Kaleiçi, Gamla stan. Denna historiska ruin går tillbaka till 130 e.Kr., då den byggdes för att fira kejsar Hadrianus besök. Men det har framgångsrikt bestått tidens tand och kan fortfarande njutas av alla som besöker den populära semesterorten Antalya idag.

4) Chimera Flames

För något annorlunda, bege dig till staden Çirali, sydväst om Antalya, och besök vad som bara kan beskrivas som ett fascinerande, mytiskt berg. Beläget cirka 1 km från berget Chimaera (eller Yanartaş), hittar du några ständigt brinnande eldar som kommer ut ur klipporna. Det finns många myter kring detta magiska fenomen, men i verkligheten orsakas dessa ständiga bränder av en blandning av metan och andra gaser som antänds när de kommer upp från ytan. Det är lite av en stenig väg till lågorna, men väl värt det, särskilt runt skymningen.

5) Lycian Way

Nu, det här är något jag alltid har velat göra. The Lycian Way är en populär och pittoresk vandringsled som går hela sin längd längs kusten från Ölü Deniz nära Fethiye till Antalya. Med fantastisk utsikt över Turkiets hisnande lykiska kust och det turkosa Medelhavet, sträcker det sig över cirka 540 km och erbjuder dig den perfekta möjligheten att utforska området till fots eller på två hjul. En dag av promenader eller cykling kan vara precis vad du behöver om du har gjort det bästa av All Inclusive-buffén. Men du behöver förstås inte resa hela sträckan!

6) Klocktorn

En av de viktigaste fokuspunkterna i Antalyas gamla stadsdel, missa inte det imponerande klocktornet, även känt som Antalya Saat Kulesi. Många använder den som en mötesplats eller utgångspunkt för att utforska den livliga gamla staden, men det är inte alla som inser att man faktiskt kan gå in och njuta av den otroliga utsikten från toppen. Njut av atmosfären från ett utmärkt läge och passa på att ta fantastiska bilder när du är där uppe. Det erbjuder vacker utsikt ner till hamnen och är omgivet av ett stort urval av kaféer och restauranger.

7) Dudens vattenfall

Duden-vattenfallen är ett måste för alla som tar en semester till Antalya och det finns ett antal olika sightseeingturer du kan boka för att se dem och lära dig allt om dem. Men du behöver inte boka en rundtur om du bara vill se dem. Fallen består av två delar: Det översta Dudenfallen ligger inåt landet cirka 30 minuter från Antalya och det nedre Dudenfallen rinner rakt från klipptopparna ut i havet, nära Lara Beach. Det bästa sättet att se dessa är från en båt ut till havs, men båda är tillgängliga med bil (bil eller buss), där du kan ta det så viktiga fotot för dina minnen.

8) Konyaalti Beach

En annan utmärkt strand väl värd att besöka (kanske mer än en gång?) är den vackra Konyaalti-stranden, som ligger på västra sidan av staden. Detta och Lara Beach är de två största kuststäderna i staden, så välj den du gillar mest. Konyaalti har en vacker bergig bakgrund, eftersom den sträcker sig 7 km från Beydağları-bergen, så den är den perfekta bakgrunden för en fantastisk familjesemesterbild. Du kan göra en hel dag av detta då det har gott om faciliteter som toaletter, duschar och omklädningsrum och många restauranger i närheten.

9) Antalya Bazaar

Ingen resa till Turkiet skulle vara komplett utan att uppleva de otroliga basarerna och marknaderna som landet är så känt för. Även om du inte planerar att spendera några pengar, är det ett bra sätt att njuta av den lokala kulturen och få en smak av det turkiska sättet att leva. Bege dig till Antalya Bazaar och tillbringa tid med att vandra i de smala gångarna och ta in de lockande synerna, ljuden och dofterna som omger dig. Kanske köper du något trots allt!

10) Karaalioglu Park

Denna bit av avkoppling mellan en så livlig stad är en idyllisk plats att koppla av under din semester. Det är en vacker park precis vid kusten, som ger dig oöverträffad utsikt över den gamla hamnen, den bredare staden och havet. Ta en promenad under den varma turkiska solen eller, ännu bättre, packa en picknick och hitta en avkopplande plats att sitta och tillbringa en timme eller två. Det finns mycket att se i parken, från Hıdırlık Tower till buskarna och gatuförsäljarna som besöker området. Missa inte denna dolda pärla i Antalya.

11) Yivli Minaret-moskén

När du besöker Antalyas gamla stadsdel finns det ett antal anmärkningsvärda landmärken att se vid varje tur. Det ena är klocktornet, som jag redan har nämnt, och det andra är landmärket Yivli Minaret-moskén, som tornar upp sig över terrakottataken. Moskéns räfflade minaret är ett landmärke och ikonisk symbol för staden, så du kommer inte ha några problem att hitta den, det är säkert. Beundra den oklanderliga arkitekturen från utsidan, gå sedan in för att lära dig om dess historia, som går tillbaka till 1200-talet.

Turkiet utflykter