Fethiye stränder

Fethiye är en av de större städerna på Turkiets Egeiska kust och en av regionens mest populära semestermål. Det är en kort bilresa från den närliggande Dalaman Airport och den skyddade bukten garanterar lugna vatten på stadens stränder. I centrum hittar du allt en turists hjärta kan begära av butiker och restauranger, samt mindre hotell och pensionat.

Om du letar efter lite mer lyx, till exempel ett hotell med egen bubbelpool på balkongen eller till och med ett poolrum, då har du kommit till rätt plats i de rymliga hotellkomplexen i stadens norra utkant .

Du hittar också en av de vackraste stränderna i Fethiye: Karataş Plajı. En liten turkisk utvikning: Det turkiska ordet Plajı för strand kommer från det franska ordet Plage och uttalas exakt så. Den sista jag förblir tyst. Så du vet hur du gör dig förstådd när du frågar lokalbefolkningen om vägen till stranden! Karataş betyder förresten "svart sten".

Den lilla fina sandstranden Karataş förvandlas till den helt outvecklade stranden Akmaz i väster, där du alltid kan hitta en lugn plats.

I öster väntar raka motsatsen på dig: den länge livliga Çaliş Plajı, en av de mest turistiska stränderna i Fethiye och Turkiet. Den sträcker sig 2,5 kilometer mot stadens centrum och erbjuder uthyrning av solstolar, vattensporter som surfing, kitesurfing och vattenskidor, strandbarer och restauranger. Ett tips: du ska absolut stanna till kvällen, då kan du se en fantastisk solnedgång här.

En resa till den lilla offshoreön Sölvaye är mindre värt för stranden och mer för den fantastiska utsikten. Härifrån kan du se stadens centrum på ena sidan och Çaliş-stranden på den andra. Insidertips: Det finns stränder i Fethiye som knappast någon känner till eftersom de är gömda i små vikar. Ta till exempel en dolmuş (minibuss) till halvön Oyuktepe. En cirkulär vandringsled går genom den, som leder dig gång på gång till förtrollande vikar som Boncuklu.

Stränder nära Fethiye

På frågan om de vackraste stränderna i Fethiye kommer namnet Ölüdeniz oundvikligen upp. Den mindre grannstaden är känd för sin pittoreska sandstrand, som nästan helt skiljer den så kallade Blå lagunen från havet. Stranden i Öludeniz, som finns avbildad i många Turkiet-broschyrer, är faktiskt fantastiskt vacker, men den betalar sitt pris: särskilt under högsäsong är den ofta hopplöst överfull. Om du gillar hypen kommer du att njuta av det. Annars rekommenderar vi att du bokar en båttur i det turkiska Egeiska havet istället och beundra stranden och Blå lagunen från vattnet.

För en dag med bad kan du gå till stränderna runt Fethiye, där det är lugnare. Följande kan hittas från Ölüdeniz i sydostlig riktning:

Belceğiz precis intill Blå lagunen, en hotspot för skärmflygning

Den intilliggande lugnare stranden Kidrak

Den långsträckta bukten i fjärilsdalen (Kelebekler Vadisi)

Kabaks gömda pärla med barnvänligt grunt vatten

Till sist ett tips för en dag ute: Med en hyrbil kör du först till spökbyn Kayaköy, där cirka 3 500 förstörda hus berättar en sorglig historia: de grekiskt födda invånarna i dåvarande Levissi var tvungna att flyttas till Grekland som en del av befolkningsutbytet med Turkiet efter första världskriget och turkarna som bosatte sig i deras ställe och föredrar att bo lägre på slätterna där de kunde odla.

Idag är Kayaköy, en av Dalamans höjdpunkter, en skyddad museiby. Härifrån fortsätter du till Gemiler Beach där du först tar en båt till den lilla offshoreön Gemiler Adası, St. Nicholas Island. Du kommer inte att träffa jultomten, men du kommer att se ruinerna av 400-talets Saint Nicholas Monastery. Tillbaka på stranden kan du sedan njuta av några avkopplande timmar.

Fethiye bästa stränder i nordväst

Det behöver inte alltid vara i lüdeniz-området, eftersom Fethiye också har stränder på andra sidan som är värda ett besök. I ordning är dessa:

Sandstranden i Karaot

Den karga halvön Katranc schiereiland med vandringsleder och badvikar

Den lugna stranden Inlicé med en starkt rekommenderad strandbar

Bra att veta: Många stränder har inte turistanläggningar som uthyrning av solstolar eller sanitära anläggningar. Så ta med dig allt du absolut behöver för din dag på stranden eller välj medvetet stränder i Fethiye som har rätt erbjudande. Då kommer du att uppleva oförglömliga timmar.

Med så mycket att välja på kommer varje semesterfirare att hitta de vackraste stränderna i Fethiye: kasta dig ut i vågorna vid Çaliş Plajı med en surfbräda, lek med barnen på den platta stranden i Kabak eller hitta ditt eget privata paradis i en liten bukt.

Turkiet utflykter