Turkiska rivieran på vintern

En semester på den turkiska rivieran på vintern, det är värt det. På vintern åker du skidor eller gör en lång resa. Men om du är sugen på medelhavsstil och föredrar en kort resa, är den turkiska rivieran mellan Antalya och Alanya ett perfekt vinterresmål. Jag var där i slutet av december och ångrade mig inte. Läs mer om för- och nackdelar med en vintersemester på den turkiska rivieran.

Hur är vädret i december, januari och februari på den turkiska rivieran?

På vintern väntar ett milt klimat på den turkiska rivieran. Medeltemperaturerna i grader Celsius mellan december och februari i Antalya:

Vädret i december i Antalya: maxtemperatur 17 grader, lägsta temperatur 8 grader, vattentemperatur 17 grader, 12 regniga dagar.

Vädret i januari i Antalya: maxtemperatur 15 grader, lägsta temperatur 6 grader, vattentemperatur 16 grader, 14 regniga dagar.

Vädret i februari i Antalya: maxtemperatur 17 grader, lägsta temperatur 7 grader, vattentemperatur 16 grader, 11 regniga dagar.

Om du inte letar efter en strandsemester (andra destinationer som Egypten är bättre för det) är området mellan Antalya och Alanya bra att besöka under lågsäsong, även om det inte är den idealiska restiden. Du behöver inte din jacka en solig dag. Men det kan också regna flera dagar i rad. Ett bra och bekvämt boende är mycket viktigt.

Solen går ner i Antalya runt 17:40 i december. Även i den "mörkaste månaden" är det ljust längre än i Centraleuropa. I januari går solen ner efter klockan 18. Detta har faktiskt en positiv effekt på humöret, även om det är dåligt väder mellan Antalya och Alanya!

Tidsskillnaden mot Centraleuropa på den turkiska rivieran är +2 timmar på vintern (endast 1 timme på sommaren).

Transport på den turkiska rivieran

Dolmus eller hyrbil?

En hyrbil är alltid bekvämare, ingen tvekan. Men om du tillbringar större delen av din tid på hotellet vid kusten och bara vill göra en eller två utflykter brukar bussförbindelserna vara tillräckliga. Naturligtvis kan du också boka en organiserad utflykt på hotellet eller online. På den turkiska rivieran går reguljära bussar mellan Antalya, Side/Manavgat och Alanya, och minibussar går mellan kusthotellsbosättningarna som kallas Dolmuş (uttalas Dolmus) i Turkiet. Nästan alla hotell har en dolmuş-hållplats i närheten. På vintern är avgångarna dock sällsynta. Taxibilar är billiga när dolmuş inte är tillgänglig.

Från Side-Kumkoy gjorde vi en resa till Side och Manavgat och till Antalya. Allt var lätt möjligt med kollektivtrafik. I Antalya måste du köpa ett uppladdningsbart kort för kollektivtrafiken, "AntalyaKart", som kan köpas vid många hållplatser (pris ca 20 turkiska lira).

Om du inte har märkt det, tappar den turkiska liran i värde, vilket ger européerna mer valuta för pengarna. Dåligt för lokalbefolkningen, bra för turisterna. Du kan aldrig åka på semester och shoppa på den turkiska rivieran billigare än nu! Växelkursen ändras dagligen, så växla inte för mycket pengar på en gång.

Oavsett om det är en drink på en bar eller att köpa ett hus vid havet, det har aldrig funnits en bättre tid än nu. Definitivt ett av huvudargumenten för en vintersemester på den turkiska rivieran.

Bara det fantastiska turkiska köket är värt en resa till den turkiska rivieran på vintern! Pide, Gözleme, grillade specialiteter, Köfte, Ayran, alla sorters färska grönsaker och sockersöta desserter som Künefe är bland höjdpunkterna i det turkiska köket. Du kan äta gott och billigt i varje hörn.

Välj ditt hotell noggrant! Mycket bra hotell erbjuder en bra turkisk frukost och andra turkiska specialiteter. Spaghetti bolognese och schnitzel med pommes frites kan du äta hemma.

I Antalya och i allmänhet på hela den turkiska rivieran kan man köpa den berömda getglassen. Smakar inte alls get och kommer att överraska alla som annars inte gillar getmjölksprodukter. Glass heter "Dondurma" på turkiska. Se bara upp för glassdiskar med en getsymbol.

Naturligtvis finns det inget som heter en badsemester på den turkiska rivieran på vintern. Det är inte tillräckligt varmt för det. Men temperaturen är precis lagom för längre sightseeing, vilket under de varma sommarmånaderna ibland bara är möjligt för inbitna. Det finns mycket mer att upptäcka på den turkiska rivieran än vad som är allmänt känt. Förutom städerna Antalya, Alanya och Side med sina söta gamla städer och otaliga shoppingmöjligheter, finns det särskilt vacker natur och uråldriga vittnesbörd att upptäcka. Och det bästa av allt: utan alla horder av turister.

Turkiet har alltid varit ett shoppares paradis - med lirans växelkurs nu mer än någonsin mycket billig för européer! Från souvenirer gjorda av målad keramik till Louis Vuitton-väskor och Tommy Hilfiger-skjortor (ibland äkta, ibland imitationer) till hushållsartiklar av utmärkt kvalitet till låga priser, på vintern kan du hitta allt ditt hjärta önskar på den turkiska rivieran. Jag köpte ett billigt telefonfodral och läckra godis och hasselnötter. Förhandlingar är dagens ordning på basaren. Butikerna i Side är hopplöst dyra, bättre att gå till Manavgat eller Antalya.

Mellan Antalya och Alanya finns det många shoppingcenter med alla välkända internationella kedjor, där du kan surfa ostört. Förresten, ett bra alternativt program på regniga dagar.

Butikerna och galleriorna har även öppet på söndagar, ibland till 21 eller 22. Du kan betala med kreditkort nästan överallt. För dolmus eller buss bör du ha några mindre lirasedlar till hands. Det finns växlingskontor och banker i varje stad eller vid behov i hotellets reception (sämre växelkurs).

Min favoritbutik i Antalya: Tuğba, en godis- och nötbutik. Tuğba är ett halsband som finns i många städer i västra Turkiet. Allt går att prova och smakar fantastiskt. Det finns många godis utöver sockerbelagd baklava. De turkiska sötsakerna i presentförpackningen är en fantastisk present till vänner och familj!

Dåligt väder på den turkiska rivieran på vintern? Inga problem! Turkiet är känt för sina hamam, där man kan svettas och gnugga sig skönt. Efter en hamambehandling kommer du att känna dig pånyttfödd, inklusive mjuk babyhud.

Slutsats är en vintersemester på den turkiska rivieran värt det på vintern?

Slutlig! Jag var väldigt ledsen att jag på grund av jobbet inte hade mycket tid att se mer av området och utnyttja shoppingmöjligheterna.

Turkiet utflykter