Endast vuxna helgdagar Turkiet

 

Hotell "bara för vuxna" ökar, fler och fler tigger på sociala medier om barnfria flyg och terrasser och strandbarer öppnar vid kusten som inte tillåter barn. Tolererar vi dessa små varelser mindre och mindre eller är det något annat på gång? Två kultursociologer förtydligar.

Det kan hända dig: du är på en 29-timmars flygning och på samma plan sitter ett barn som skriker och gråter oavbrutet som om det filéas levande. Skådespelaren Henry Beasley lade upp en video om en sådan "skräckflygning" på sociala medier och den blev omedelbart viral: 14,3 miljoner visningar senare skrev hundratals vuxna på TikTok och Twitter att det verkligen är dags för barnfria flygningar. "Det här är min riktiga mardröm. Speciellt under nattflyg.”

Vuxna som inte vill ha barn nära sig kan alltmer fly de små varelserna. Hotellen "endast för vuxna" har funnits ett tag, men går bättre än någonsin, säger TUI-talespersonen Piet Demeyere. ”Antalet barnfria hotell ökar fortfarande för varje år, eftersom de blir mer och mer populära. I vinter har vi 118 i vårt utbud, vilket är bra för 16 procent av vår katalog.”

Önskemålen från gästerna på ett hotell "endast för vuxna" är tydliga: de vill ha fred. Men också ett förfinat kök, "tyst pool" eller idyllisk läsplats.

Är barn svårare än tidigare? Eller blir vi alla mindre toleranta mot de små groddarna, speciellt nu när fler vuxna medvetet förblir barnlösa? Nej, säger kultursociologerna Walter Weyns och Pascal Gielen (Antwerpens universitet). De säger att något annat är på gång.

"Det växer en sorts samhällelig trötthet", säger Gielen. "Vi föredrar allt mer att bo i en miljö som är bekant för oss: i vår komfortzon. Coronakrisen har gjort oss så kultiverade: vi var tvungna att stanna hemma och gick knappt till platser där vi konfronterades med människor som skiljer sig från oss. Vi blir också vana vid detta via internet: om vi inte gillar något klickar vi bara bort det. Vi växer med våra vanor och vår bubbla, och vi tolererar allt mindre allt som gör intrång i den bubblan. Irritationer som vi inte är vana vid, som ett skrikande barn, accepterar vi allt mindre.”

Observera: vi anser inte att barn är mindre värdefulla. Tvärtom

Det får oss att känna behov av vila och förklarar varför även föräldrar börjar välja hotell endast för vuxna om de har möjlighet. Det är inte längre ett sådant tabu att som förälder säga att det är jobbigt att uppfostra ett barn, säger Gielen. Speciellt nu när vi alltmer ser ett barn som ett stort projekt som vi måste slutföra framgångsrikt, säger Weyns. ”Vår uppfattning om ansvaret som följer med ett barn växer enormt och därför börjar föräldraskap mer kännas som ett tungt och intensivt jobb. Därför uppstår behovet även bland föräldrar att kunna kliva ur ett tag.”

Och det är också därför som vuxna ibland inte vill ha de små barnen i närheten, säger Weyns: vi har alla en känsla av att ett barn kräver mycket kärlek och uppmärksamhet. Vi upplever ett tryck kring barn som vi ibland helst inte upplever. ”Vi föredrar att hysa dem i specialiserade, pedagogiskt korrekta utrymmen. De måste skyddas och övervakas väl: det är också därför alla tycker att det blir allt mer konstigt om de deltar i det normala livet.”

Och om du väljer själv som vuxen, eller för den ultimata vilan, då vill du ha valuta för pengarna. Som konsumenter blir vi bara mer krävande, säger Weyns. ”Om något går fel nuförtiden får en operatör direkt ett klagomål. Och ja, barn är mer benägna att orsaka besvär. Du kan inte kontrollera eller kontrollera dem... För en operatör är en sådan formel för endast vuxna därför mycket attraktiv.”

Källa: HLN

Adults Only betyder inget annat än en semester utan barn. Tid för din partner eller vänner är centralt i detta semestertema. Hotellen endast för vuxna ligger ofta i vackra lägen över hela världen, nära en pärlvit sandstrand eller med ett otroligt vackert poolkomplex. Här kan du koppla av helt! Och vill du koppla av ännu mer under din semester? Hotell & resorts endast för vuxna har ofta ett omfattande hälsocenter där du till exempel kan njuta av en härlig massage. Hitta lyxen och lugnet under en semester endast för vuxna!

Endast vuxna all inclusive

Med detta koncept kan du i de flesta fall räkna med att hamna på ett lyxigt och trendigt hotell med 4 eller 5 stjärnor. Om du också väljer en all inclusive-formel kommer du att sakna något! Du kan inte bara njuta av en utsökt buffé, utan det finns ofta restauranger som erbjuder à la carte-måltider. Du kan avsluta din soliga semesterdag på resorten med en romantisk middag med din partner. Tillräckliga skäl för att njuta av en all inclusive-semester endast för vuxna. Beundra solnedgången och njut av ögonblicket!

Turkiet utflykter