Turkiska frukosträtter

Det turkiska köket kan vara känt för sina kebaber och mezes, men det finns en aspekt av turkisk matkultur som alltid fångar uppmärksamheten hos foodies: turkisk frukost.

Den vanligaste typen av turkisk frukost som en besökare i Turkiet skulle äta är serpme kahvaltı, som översätts till "frukostpålägg", eftersom de delade tallrikarna breder ut sig i vardera änden av bordet för att avnjutas på deras fritid.

På ett typiskt turkiskt frukostbord hittar du en mängd ostar, oliver, sylt, grönsaker, bröd och små tallrikar med charkuterier, allt förankrat runt en läcker äggrätt, vilket resulterar i vad som verkligen är en eftermiddagsfest. Även om innehållet i en turkisk frukost kan variera, är varje serpme kahvaltı alltid en syn att se. Här är några av de enastående rätterna du definitivt bör prova på ditt nästa turkiska frukostäventyr.

Sucuklu Yumurta

Medan charkuterier som korv är en vanlig syn på många europeiska frukostbord, liknar ingen riktigt den turkiska sucuken. Sucuk, eller sujuk, är gjord av nötkött och blandas med vitlök och andra kryddor under jäsningsprocessen för en stark, välkryddad smak. Kasta lite sucuk i en panna med lite smör och ägg kokta på låg värme, och det du har är turkisk sucuklu yumurta, en välsmakande frukosträtt med hög proteinhalt.

Menemen

Om sucuklu yumurta är för tung för en äggrätt att basera ditt turkiska frukostbord på, kanske du vill prova menemen. Menemen är en traditionell turkisk frukosträtt bestående av ägg, tomater, grön paprika och olika väldoftande kryddor stuvade i olja och ofta serverade i en kopparpanna att dela med alla vid bordet. Stekt kött, men oftare tillsätts vit ost eller kaşarost för en rejäl maträtt. Resultatet är en krämig, fyllig puré med tomatsmak som du kan breda på din rostat bröd eller simit, turkiska bagels toppade med rostad sesam.

Çılbir

En annan äggrätt som ofta ses vid turkiska frukostbord är çılbır. För çılbır serveras pocherade ägg på en bädd av vitlökyoghurt, ofta toppad med pepparinfunderat smör. Çılbır var en favorit bland de osmanska sultanerna och dess rika konsistens gör den fortfarande till en populär tallrik för alla turkiska frukostar.

Pisi

Medan traditionellt bröd är en självklarhet på varje turkiskt frukostbord, är pişi nuförtiden en annan delikatess. Pişi är helt enkelt friterad deg gjord av mjöl, jäst, mjölk, ägg, smör, salt och socker. Det kan helt enkelt beskrivas som en välsmakande munk. Ätat tillsammans med en mängd olika ostar, sylt (reçel) eller hasselnötschokladpålägg ger dig den perfekta kombinationen av söta och salta smaker.

Kuymak

Kuymak, en annan rätt som främst kombineras med bröd, är en smakrik blandning av majsmjöl, smör och smält ost. Kuymak är en vanlig frukostspecialitet i Svartahavsregionen i Türkiye. För att se till att kuymak tillagas ordentligt, kontrollera om det finns långa strängar av smörig ost som sträcker sig från gaffeln. Kuymak är ett av de mest dekadenta turkiska frukostpåläggen och utan tvekan den perfekta lösningen för en tom mage.

När det turkiska köket sprider sig över världen, blir fler och fler bekanta med attraktionskraften hos den klassiska turkiska frukosten. Även om det är känt för sina fotogena ostar och färskvaror, erbjuder den turkiska frukosten också en rad unika traditionella rätter som inte får missas när du är i Turkiet

Turkiet utflykter