Ormana natur och kultur


Beläget på Taurusbergen på en höjd av 1 000 meter i İbradı-distriktet i Antalya, har Ormana varit av strategisk betydelse genom historien. Känd som Erymna och en gång en gammal romersk stad i regionen Pisidia, har Ormana varit en bosättning sedan den hellenistiska eran, och ligger på Seljuk Konya-Antalya Silk Road. Numera är det en by med 600 invånare och är känd för sin unika husarkitektur. Ormana är också känt för sina vingårdar och vilda hästar. Denna vackra by erbjuder både naturliga och kulturella underverk!

Upptäck knapphusen

Byn, som kombinerar historia, kultur och natur, bär spår av en sjuhundra år gammal historia. Stadens berömda "knapphus" – byggda utan murbruk, med enbart stenar och cederträ – är idag under skydd som en del av kulturarvet. Denna speciella arkitekturteknik, specifik för denna del av Anatolien, är möjlig tack vare material som är lättillgängligt i regionen. Dessa huss "träknappar" säkerställer väggarnas jämvikt, minskar dess belastning och ger flexibilitet i händelse av en jordbävning. Eftersom invånarna i regionen försörjer sig på jordbruk och boskapsuppfödning, är bottenvåningen i knapphusen i två våningar i allmänhet utformad för att fungera som ett stall, höloft eller källare. Den första våningen är vardagsrummet. Husen har karaktäristiska träslöjd och detaljer som är tecken på mästerligt hantverk. Med mer än 300 knapphus och riklig naturlig skönhet är Ormana ett dolt paradis vid foten av Taurusbergen.

Tol Han från 1200-talet, belägen på Seljuk Konya-Antalya Silk Road, fungerade som en plats att stanna på när man färdades genom Eynif Polje som sträcker sig längs Taurusbergen. Till denna dag välkomnar dess ruiner besökare. Omgiven av magnifika höga berg kända för sitt blomstrande djurliv och växtlighet, erbjuder Eynif Plain en visuell fest och en oförglömlig upplevelse. Din resa genom de svarta tallarna, granarna och terebinterna kommer att åtföljas av ekorrar, harar, getter och de vilda hästarna som strövar fritt på Taurusbergen – dessa är kända på turkiska som yılkı-hästar. Efter det osmanska rikets upplösning för nästan hundra år sedan återvände många soldater hem och hade inte längre någon användning för sina hästar. Följaktligen släppte de ut dem i naturen och idag lever och strövar nästan 1 000 hästar i flera flockar här fritt.

Oförglömliga upplevelser runt Ormana

Glöm inte att besöka İbradı Arapastı Kestanesi, ett kolossalt 1 100 år gammalt kastanjeträd på väg till "Melas"-dalen. Nära byn Üzümdere kan du hitta en fridfull plats för att ta några fantastiska bilder och simma i det kalla vattnet som kommer ut ur berget – detta är också källan till Manavgat-vattenfallen.

Med sina magnifika stalaktiter och stalagmiter är Altınbeşik-grottan, Turkiets största underjordiska sjö, ett annat naturligt under. Som forskarna konstaterar penetrerar den stora mängden syre i grottan i kombination med det svala luftflödet alla kroppsceller och har samma effekt som modern ozonterapi. Altınbeşik nationalpark, där Altınbeşik-grottan ligger, är också hem för olika vilda djur som rävar, vargar, galtar, vilda getter; och 605 olika växtarter inklusive endemiska.

Smaka på det lokala köket och upplev den lokala nomadkulturen

Upptäck och samla murklor, plocka vilda örter, prova de berömda druvorna och melassen i Ormana och delta i de 50 år gamla traditionella druvfestivalerna som hålls den första veckan i september. Ormana är också känt för sina getter som lever i Taurusbergens åsar och som har en naturlig kost. Som ett resultat är getost och getmjölk stjärnor i det regionala frukostpålägget. Getkött, en bas i nomadkulturen, kommer att finnas i olika rätter som köttbullar eller tandoori som tillagas i timmar i traditionella tegelugnar och serveras med det färska, rustika brödet.

Underbara souvenirer: Ormanas traditionella hantverk

Hantverk är fortfarande en del av det gemensamma livet i Ormana, och träslöjd, traditionella tyger och smedsprodukter finns längs gatorna. Gılamık är en del av det turkiska kulturarvet och är en underbar souvenir att ta med hem.

Upptäck den turkiska kulturen

Byn Ormana vid Taurusbergen utlovar en fridfull semester i hjärtat av naturen samtidigt som man undviker Medelhavets ibland ansträngande hetta. Du kan välja att återfå din energi omgiven av cedrar och njuta av vinden på Eynif Plain. Du kan bo i ett av knapphusen, beundra dessa perfekta exempel på träslöjd och uppleva det autentiska livet hos ett folk som bor i en bergig region vid Medelhavet. När du anländer till Ormana rekommenderar vi starkt att du beger dig till observationsterrasserna för att beundra landskapet, som generöst erbjuder nyanser av blått och grönt.

Se till att träffa lokalbefolkningen och be din guide berätta historierna om de hundraåriga knapphusen. Lyssna på bybornas samtal vid kıraathanes, kaffehusen på bytorget. Besök de lokala vingårdarna och upptäck den otroliga kombinationen av lokal getost och vindruvor. Lyssna på fågelsången från alla hörn av dalen och njut av lugnet och lugnet. 

Turkiet utflykter