Cittaslow långsam plats i Turkiet Yenipazar


Yörüks, nomadturkarna i Anatolien och Rumelia, är en nästan bortglömd essens av den turkiska kulturen. Yörüks är herdar som vandrar till höglandet på vintern och längre in i bergen på hösten. Men idag har de flesta av dem bosatt sig i storstäder för att försörja sig. Även om en del yörüker i de östra och södra delarna av Turkiet fortsätter sin väg och försöker hålla sin kultur vid liv, har yörüken i västra Turkiet nästan försvunnit. Det finns dock en stad i den sydvästra provinsen Aydın som fortsätter att hålla Yörük-kulturen vid liv, och det är en långsam plats: Välkommen till Yenipazar.

Yenipazar ligger 40 kilometer från Aydıns centrum, på södra stranden av floden Meander (Büyük Menderes), och är en lugn, lantlig stad med nästan 7 000 invånare. Platsen stoltserar med modet hos lokalbefolkningen som kämpade mot ockupationsmakten under det turkiska frihetskriget. Att vara i Yenipazar får dig att undra hur lokalbefolkningen lever ett långsammare liv än någon annanstans. Lokalbefolkningen tar hand om sina gårdar, tjänstemän trivs med sitt arbete och föräldrar är glada att de kan uppfostra sina barn på en trygg plats som är ett med naturen.

Lokalbefolkningen, vars förfäder var de tappra Yörüks som stred med ockupationsmakten på 1920-talet, försöker behålla denna Yörük-kultur. De organiserar fortfarande sina bröllopsceremonier enligt sina traditioner och, viktigast av allt, kan du se några lokalbefolkningen, klädda i sin folkloristiska klädsel, göra traditionella Yörük-danser. Om du har turen att delta i ett bröllop under ditt besök, se till att du är där och var inte rädd; Lokalbefolkningen älskar att dela sina glada stunder med gäster.

Vad ska man göra i Yenipazar?

Yenipazar blev en del av Cittaslow Network 2011 och är hittills den minsta långsamma platsen i världen, men det betyder inte att det inte finns mycket att göra.

Om du tar en promenad runt platsen får du se hur lokalbefolkningen odlar ekologisk mat. I Yenipazar kan du se vem som lagar mat, vad du äter och vilka ingredienser som används. Om du är nyfiken på recepten och hur de kom till från början kan du ta en pratstund med lokalbefolkningen som gärna svarar på alla frågor du kan ha. Den mest kända rätten i Yenipazar är ett tunnbröd som kallas pide. Du kan hitta liknande tunnbröd över hela Turkiet, men absolut inte som de på detta långsamma ställe.

Yenipazar har också en lokal marknad som erbjuder en mängd olika produkter. Du kan köpa ekologiska frukter och grönsaker, samt hantverk som lokalbefolkningen gör. Marknaden blomstrar med hälsosamma produkter, inklusive de örter som lokalbefolkningen använder som medicin. Om du reser med bil, se till att bagageutrymmet är tomt eftersom det kommer att vara fullt efter ditt besök på marknaden.

Om du gillar historia har Yenipazar också få saker att locka dig till. Ruinerna av den antika staden Orthosia väntar dig strax utanför staden. Enligt Strabo, en grekisk historiker från romartiden, var Orthosia en stad som blomstrade i den antika regionen Caria tack vare handel och livsmedelsproduktion. Men efter attackerna på platsen av kimrarna på 700-talet f.Kr., bytte kontrollen över Orthasia ägare flera gånger. Bysantinerna fortsatte att leva i staden tills den erövrades av de anatoliska beylikerna. Arkeologer upptäckte resterna av platsen 1999 och upptäckte några av de finaste exemplen på mosaiker, som en gång prydde golven i stadens hus. Teatern och de bysantinska byggnaderna står kvar. Välskyddade gravar och gravar vid nekropolen vittnar om skickligt hantverk.

Yörük Ali Efe House är en annan plats som måste ses i Yenipazar. Det var hem för Ali Efe, en Yörük som stred under det turkiska frihetskriget och dekorerades som en nationalhjälte. Huset renoverades efter Ali Efes död och hans familj donerade det för att förvandlas till ett museum. Inne i huset hittar du de personliga föremål som denna nationalhjälte använde under sitt liv, samt de historiska berättelserna om befrielsen av Turkiets västerländska städer under kriget.

Turkiet utflykter